Gulai my feberet ...ikan goreng pun i suka
jom memasak bulan puasa ni gulai x berapa nak jalan tapi still boleh dan dimasak dengan kadar yg sedikit ..
- 1 ketul kepala tenggiri (dibelah menjadi 2 keping)
- sebiji terung (dipotong 4 ketul)
- 6 biji bendi
- 1 i biji tomato (dipotong 2)
- 3 sudu minyak masak
- 3 biji cili hijau + 1 bunga kantan diblender
- 1 cili merah / dibelah
- 1 cawan santan
- 4 sudu rempah babas / rempah basah (yg dibeli dari pasar) bancuh dgn air
- 2 ulas bawang merah + bawang putih
- 1 sudu rempah campur (buat tumisan)
- 3 sudu air asam jawa
- garam / perasa (jika suka)
- 2 tangkai daun kari
caranya..
- masukkan minyak di dlm kuali
- tumis bawang putuih + bawang merah , masukkan rempah campur ,kacau dan biar sehingga wangi
- masukkan bancuhan rempah , biar sehingga pecah minyak
- masukkan segelas air + air asam jawa biar mendidih
- masukkan terung separa masak masukkan bendi + kepala ikan
- bila mendidih (pastikan api perlahan) baru masukkan tomato + cili +bunga kantan yg diblender .
- bila mendidih masukkan santan dan kacau perlahan2
- boleh diletak garam setelah mendidih dan perasa jika suka ...siap ..enakkk yokkk
selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment