Friday 17 June 2016

Gulai Kepala Ikan Tengggiri

Gulai my feberet ...ikan goreng pun i suka 


jom memasak bulan puasa ni gulai x berapa nak jalan tapi still boleh dan dimasak dengan kadar yg sedikit ..



- 1 ketul kepala tenggiri (dibelah menjadi 2 keping)
- sebiji terung (dipotong 4 ketul)
- 6 biji bendi
- 1 i biji tomato (dipotong 2) 
- 3 sudu minyak masak
- 3 biji cili hijau  + 1 bunga kantan diblender 
- 1 cili merah / dibelah 
- 1 cawan santan 
- 4 sudu rempah babas / rempah basah (yg dibeli dari pasar) bancuh dgn air
- 2 ulas bawang merah + bawang putih 
- 1 sudu rempah campur (buat tumisan)
- 3 sudu air asam jawa
- garam / perasa (jika suka)
- 2 tangkai daun kari


caranya..

- masukkan minyak di dlm kuali 
- tumis bawang putuih + bawang merah , masukkan rempah campur ,kacau dan  biar sehingga wangi 
- masukkan bancuhan rempah , biar sehingga pecah minyak
- masukkan segelas air + air asam jawa biar mendidih
- masukkan terung separa masak masukkan bendi + kepala ikan
- bila mendidih (pastikan api perlahan) baru masukkan tomato + cili +bunga kantan yg diblender .
- bila mendidih masukkan santan dan kacau perlahan2 
- boleh diletak garam setelah mendidih dan perasa jika suka ...siap ..enakkk yokkk 

selamat mencuba.



No comments:

Post a Comment