Thursday, 1 September 2016

Posa ..Raya dah berlalu ..

Hi alls..

lamanya tak menulis ..sibuk betui laa
ingat nak share menu raya hari tu . minta maaflah tak berkesempatan...

lajunya hanya menu ketupat dan rendang , klu utara Perlih sana depa panggil gulai daging / itik ..adoiii enak dimakan beramai2 lar...

ni raya Qurban dah dekat , nanti free boleh share lagi menu raya haji...daging lembu masak kunyit ...uhhhh enak betui .....


nanti mak su menulis lagi naaa....










Sunday, 26 June 2016

Salam ..Good Morning ,

Ramadhan yg ke 22 1437H ..Terus beramal , umur kita tak tahu sampai kemana dan keberapa...

Ingat Allah, beriman dan bertaqwalahh...

Perkongsian yang menarik pagi ini ialah , bagaimana kita ingin mendekati diri kepada Allah ...
hamba bukan ustazah tapi seronok membaca dan boleh berkongsi diruang yg begitu selesa ini ..sapa yg singgah di blog hamba , so hamba ucapkan Jutaan Terima Kasih , bacalah ilmu hamba yg x seberapa ini ...

Ok , jika kita lahir dlm famili ISLAM, turutan kebudayaan dan pengamalan kita tak susah untuk  belajar lebih mendalam , mendekati para ilmuan , ustaz2 dan ustazah2 ...lepas tu jika kita bijak kita mencari guru2 untuk mengajar kita di rumah @ tempat2 yg ada kelas .Bila ilmu ada di dada kita guna sebijak bijaknya mencari lebih bnyk ilmu , ILMU selagi kita belajar kita akan terasa lagi kurang apa yg kita baca , hendak dan hendak lagi mencarinya, itu adalah sikap orng yg CINTAKAN ilmu .
Pegangan kita mesti kental , kuat ,sabar dan bersungguh2 untuk mendekatkan diri , mempelajari ilmu AL QURAN , itu sebenar benarnya yg sepatutnya kena ada dlm hati dan azam kita.

Kitab Tafsir, Tafsir AL QURAN itu adalah benda simple yg perlu ada pada kita, baru kita boleh bermula dgn baik .Bahasa Arab pun penting tetapi jika diluar kemampuan kita memadai kita memahami menerusi tafsiran ..In sha Allah kita kan senang dgn cara begini ..try it .

Penguasaan membaca AL QURAN itu penting untuk memudah dan melancar pembelajaran kita nanti...ok the next kita mencari guru , kita belajar dan mengenali ISLAM...sejarah islam sedikit sebanyak , history kejadian alam,history kisah Nabi2 dan Rasullah SAW ...enak dan seronok mempelajari ..
Bila ada guru apa pun persoalan akan terurai ...dan kita di beri penjelasan yg jelas .

Next , kita dah mula mengetahui kisah2 Nabi dan ianya bersangkutan dan di buktikan di dalam AL QURAN ..AL QURAN dulu , kini dan selama lamanya bukti yg dan pengajaran dan petunjuk yg ada.Ianya adala salah satu dari rukun IMAN ....

Kerajinan kita bertanya memudahkan kita mengethui sesuatu , relalah hati kita kerana ALLAH SWT apa jua yg kita lakukan , in sha allah nawaitu kita ikhlas semata mata.
Dengan masa yg kita hargai setiap hari , in sha allah mempelajari agama adalah rutin tetap yg ada dlm hidup kita , kita luangkan 2-3 jam memahami dan kita buat rujukan kepada sang guru2 kita ..

Solat itu jgn tinggal , itulah janji kita sebagai hamba untuk menunjuk ketaatan kepada Sang Pencipta langit , bumi dan  segala alam yg ada ,siapa kita untuk mengingakari , diri kita pun DIA yg izin dan ciptakan untuk kita hidup di bumi ini ...ALLAHHUAKBAR.

Seterusnya adalah atas kewibawaan kita untuk terus dan terus mendalami ilmu agama..refer to tok guru , kita tidak akan sesat ,,in sha allah .
Dunia hanya sementara , seketika , suka seketika jangan terus leka ...kita hidup tapi kain kafan dah siap sedia ada bagi sesiapa saja...

jom renung2 sambil mengingat akan diri hamba sendiri ...Janji Allah itu Pasti .

SUBHANALLAH 100x
ALHAMDULILLAH 100X
ALLAHHUAKBAR 100x





Monday, 20 June 2016

Let Learn ABCD

Hi all..
Enjoy Learn ..


























Suasana Senja ...Jom share..

Bismillahhirahmanirrahim....

Betapa cantiknya alam semesta , jom terus bersyukur dan beriman ....Subhanallah